Kuchnia hiszpańska jest niesłychanie atrakcyjna oraz zróżnicowana. Przede wszystkim właśnie dlatego, że niemal w każdym regionie tego kraju jesteśmy w stanie skosztować kompletnie innych potraw. Trudno w takim razie mówić o tym typu jedzenia jako o całości.
Naturalnie w Polsce znamy wyłącznie nieliczne typy potraw kuchni hiszpańskiej. W szczególe jest to paella, inaczej potrawa robiona na bazie ryżu. Dodaje się do niego rozmaite akcesoria.
Mówi się, że w Hiszpanii paella jest strawą robioną z tego, co akurat jest w lodówce – warto spowodować opakowania do granity. Rzeczywiście doliczyć do niej jesteśmy w stanie kurczaka, owoce morza oraz ryby oraz same warzywa. Oprócz tego z hiszpańskiej kuchni przywędrowały do nas tak zwane tapas, innymi słowy najzwyczajniej w świecie przekąski podawane zazwyczaj w barach jako dodatek do piwa. Oprócz tego nadzwyczaj legendarnym produktem hiszpańskiej kuchni jest szynka, czyli szablonowa jamon.
Znamy ją w głównej mierze z telewizji. To właśnie jest szynka z rozległych udźców, jakie wielokrotnie wiszą w barach czy też sklepach. Jest to niemniej jednak niesłychanie drogi przysmak. Oprócz tego kuchnię hiszpańską kojarzymy także z wielką ilością właściwej jakości wina i świetnie parzoną kawą.